8 Ekim 2012 Pazartesi

Kadın-Moda
1960 lı yılların Hayat Dergisi Kadın-moda sayfasından eş ilişkilerinde pratik çözümler üzerine bir yazı alıntılıyorum.
Muhakkak ki her hanım kocasından daima alaka bekleyip,kendisine karşı her yerde nazik davranmasını ister.Fakat hiç bir kadın mantosunu tutmuyor,paketini taşımıyor,sigarasını yakmıyor diye meseleleri büyütüp münakaşa mevzuu yapmamalıdır.Zeki bir hanım tek bir kelime söylemeden kocasını bunları yapmaya alıştırabilir.Mesela sigarasını ağzına koyup tatlı bir tebessümle onun yakmasını bekler.Kadın mantosunu,kocasına verecek olursa,kocası giymesi için memnuniyetle ona yardım edecektir.Bütün bunlar zamanla onda bir itiyat haline gelir ve artık hanımın beklemesine lüzum kalmadan yapılır.Fakat kadının da bu davranışlar karşısında kendisine düşen vazifeyi yapıp "teşekkür" etmeyi unutmaması icab eder.Eğer kadın böyle hareket etmeyip ,kocasını inciterek ikaz eder,hele diğer arkadaşlarının kocaları ile mukayese edip."Bak nasıl hareket ediyor,karısına karşı ne kadar nazik,sen neden yapmıyorsun?" gibi sözler söyleyecek olursa,kazancı değil kaybı olur.

2 yorum:

  1. Dolaylı anlatımları, yaptırımları pek sevmiyorum, naturel davranışı hem kendimde hem de sosyal ilişki içinde olduğum insanda (arkadaşım, eşim, çevrem) görmeyi tercih ederim.. Bazen bunun dışına çıktığım olur ama mutlu olmam.. Bir kitap okumuştum kişisel gelişimle ilgili "Herkese her istediğinizi yaptırın" Yukarıdaki yazının kitap hali gibi... Benim kişiliğime aykırı geliyor, şimdilik ;) ..

    YanıtlaSil
  2. 78 kuşağı çocuğuyum.Bu dönem de gerçekten 60 lı yıllar da yerleştirilmeye çalışan davranış şekilleri bu yıllarda da etkisini sürdürdü.Örneğin bir erkeğin kadının sigarasını yakması,ya da arabanın kapısını açması kibar erkek tiplemesine uygun özellikler olarak kabul edilirdi.Bana bu yazı da ilginç gelen kadınların kırılgan ve değişime açık olması buna karşılık erkeklerin ancak kadınların sabrıyla bu değişimi yakalayacakları görüntüsü var.Bir başka deyişle öğrenme de başlangıçta sık tekrarın kalıcı etki yaptığı gerçeği vurgulanıyor.

    YanıtlaSil